Finanţările anului 2017 pentru activităţile agricole şi neagricole din spaţiul rural
Oportunităţile de finanţare pentru activităţile agricole şi neagricole din spaţiul rural continuă şi în anul 2017!
Am început pregătirea de proiecte pentru sesiunea de depunere a anului viitor în cadrul Programului Naţional pentru Dezvoltare Rurală.
Dacă eşti fermier sau membru al unei gospodării agricole, ori dacă doreşti să-ţi înfiinţezi sau să-ţi dezvolţi propria afacere în spaţiul rural acum este momentul să începi să lucrezi la visul tău. Îţi oferim consultanţă de specialitate pentru obţinerea finanţărilor nerambursabile de care ai nevoie!
Care sunt activităţile neagricole finanţate în spaţiul rural în 2017?
Fermierii sau antreprenorii care doresc să pornească o afacere la ţară, diferită de domeniul agricol pot accesa fonduri europene, prin PNDR, de 70.000 Euro/proiect în cazul activităţilor de producţie, servicii medicale, sanitar-veterinare şi de agroturism sau de 50.000 Euro/proiect în cazul altor activităţi, prin intermediul Submăsurii 6.2 – Sprijin pentru înfiinţarea de activităţi neagricole în zone rurale.
Pentru aceleaşi activităţi neagricole finanţarea poate ajunge până la 200.000 Euro/proiect, valoarea sprijinului nerambursabil putând fi de maxim 90% din valoarea totală a proiectului, prin intermediul Submăsurii 6.4 - Investiţii în crearea şi dezvoltarea de activităţi neagricole.
Scopul investiţiilor sprijinite în cadrul submăsuriilor 6.2 şi 6.4
Sprijinirea facilitării diversificării prin înfiintarea şi dezvoltarea de microintreprinderi şi intreprinderi mici în sectorul non-agricol din zonele rurale, în vederea unei dezvoltări economice durabile, creării de locuri de munca şi reducerii sărăciei în spaţiul rural, respectiv sprijin pentru microîntreprinderi şi întreprinderi mici din mediul rural, care își creează sau dezvoltă activități non-agricole în zonele rurale.
Solicitanţi eligibili
Fermierii sau membrii unei gospodării agricole din spaţiul rural, care îşi diversifică activitatea prin înfiinţarea unei activităţi non-agricole pentru prima dată sau micro-intreprinderi şi intreprinderile mici din spaţiul rural, care îşi propun activităţi non-agricole, pe care nu le-au mai efectuat până la data aplicării sprijinului sau micro-intreprinderi şi intreprinderi mici noi, înfiinţate în anul depunerii Cererii de Finanţare sau cu o vechime de maxim 3 ani fiscali, care nu au desfăşurat activităţi până în momentul depunerii proiectului (start-ups), pentru submăsura 6.2.
Micro-întreprinderile și întreprinderile mici existente, din spațiul rural, micro-întreprinderile și întreprinderile mici nou-înființate, din spațiul rural, care fac dovada cofinanțării; fermierii sau membrii unor gospodării agricole care își diversifică activitatea de bază agricolă prin dezvoltarea unei activități non-agricole în cadrul întreprinderii deja existente încadrabile în microîntreprinderi și întreprinderi mici, pentru submăsura 6.4.
Persoanele fizice neautorizate nu sunt eligibile.
Activităţi de producţie (ex: fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinarie, articole de hârtie şi carton; fabricarea produselor chimice, farmaceutice; activităţi de prelucrare a produselor lemnoase (producţie de combustibil din biomasă – ex : fabricare de peleţi); industrie metalurgică, fabricare construcţii metalice, maşini, utilaje şi echipamente; fabricare produse electrice, electronice) în vederea comercializării, producerea şi utilizarea energiei din surse regenerabile pentru desfaşurarea propriei activităţi, ca parte integrantă a proiectului etc.
Activităţi mesteşugăreşti
Activităţi de artizanat şi alte activităţi tradiţionale non‐agricole (ex: olărit, brodat, prelucrarea manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii etc.), conform definiţiei din capitolul 4.4.
Activităţi turistice (ex: servicii agroturistice de cazare, servicii turistice de agrement dependente sau independente de o structură de primire agro‐turistică cu funcţiuni de cazare şi servicii de alimentaţie publică).
Servicii (ex: medicale, sanitar‐veterinare; reparaţii maşini, unelte, obiecte casnice; consultanţă, contabilitate, juridice, audit; servicii în tehnologia informaţiei şi servicii informatice; servicii tehnice, administrative, alte servicii destinate populaţiei din spaţiul rural etc).
Fermierii români au posibilitatea să acceseze fonduri europene nerambursabile prin intermediul Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, care dispune de a alocare totală de 9,5 miliarde de euro.
Sursa: Ştiri Agricole